Monday, August 16, 2010

virus shortcut semakin mengganas di UUM

update: penawar telah ditemui sila KLIK


skang ni virus short cut ni mkin mengganas kat uum, smpai laptop lecture pon kene skali..kat sni aku ajar remove/buang virus tu dri pendrive mengikut cara manual yg ak pk sndri je tnpe copy dri mne2 site sbb mlas nk search google hehe..tp agak pning n byk langkat tp kalo ikt slow2 kompem leh wat..blh diaplikasikn kt window 7,xp,vista..tp ak wat tu kat window 7




ini contoh virus yang dlm pendrive yg mnyebabkan shortcut tu terjadi



pas cucuk pendrive korg jgn wat ape2 lg n pastikan nme n pendrive korg dlu..cth ak pnye yg bertanda merah tu k..



open pendrive korg dengan cara yang btol spt di atas

1.klik kat arrow V tu kat sebelah tulisan computer
2.klik name pendrive korg jelas stakat ni?




korg mesti terkejut ble 1st time tgk mende ni jd kt pendrive korg kn..kalo first time jd korg jgn skali2 double klik kat shortcut tu..korg cool je sbb kalo doble klik kat shortcut tu la yg wat virus tu msuk dlm laptop or pc korg...cool k jgn panik





ok pas korg cool dgn rilek je korg ikt langkat diatas n dibwh ni

1.korg tekan organize tu n ble kuar mcm tu
2.korg tekan plak "folder and search option"

n die akn kuar folder option


nampak jelas ape yg ak highlight kt stu?
pastikan korg penye folder option sama macam ak wat tu k
pastu tekan OK



skang baru korg nmpk sume file sebenar korg yg telah disorok dan disembunyikan oleh virus short cut terbabit.
yang ak highlight tu sume file yg x berguna dan korg bleh delete

cara nak delete
1.klik sekali/ 1 kali shj kat file yg nk delete[ utk 1 file]
2.tekan SHIFT+DEL/DELETE utk permanent delete

buat 1,1 utk lbh selamat



akn jd cmni ble korg dh delete sume fail short cut n virus td..no more shortcut n fail yg plik2 k..



skng ak akn ajar cre nk pulihkn kembali file yg dh di hidden n xleh unhidden blik tu



1. right klik kt ruang kosong tu n tekan "new"
2. tekan kat "folder'' utk wat folder baru



utk memudahkan korg..folder baru tu korg rename je dengan name yg same utk ltak file yg same.sbb kat sni folder korg je yg hidden file didlm folder tidak diusik oleh virus tersebut[setakat ini]

cth

folder lame GAMBAR
folder baru GAMBAR 1




korg msuk dlm folder yg hidden tu..select sume n then COPY, CUT pon bleh




korg PASTE kn kat dalam folder yang baru korg wat td cth GAMBAR 1



utk folder2 lain pon korg guna cara yang same k..wat folder baru, copy, paste..


utk file microsoft word..office or yg berkaitan plak korg kne save as file tu



cth kat sni file microsoft word yg di hidden kn

first korg double klik je file tu..pastikn bkn file yg bernama pelik2

kemudian


tekan file..ak pnye office 2010, 2007 tkan lambang office

kemudian


tekan SAVE AS




korg rename blik fail tu mcm rename folder tambah huruf 1 kat blakang
cth mcm dlm pic tu jnji berlainan dengan nama asal

tekan SAVE





bile dh berjaya dia akan jd cmni la..file office baru dengan nama baru n x hidden[kalo hidden file tu malap sket bkk mte bsr2]

ulang langkah yang sama gak utk file2 lain k...



sampai la bersih mcm pic bwh ni



bersih dan kembali seperti asalkn..

lpas ni utk keselamatn korg kne pg blik dekat ORGANIZE


tekan RESTORE DEFAULT dan OK

tkt2 korg terdelete fail penting yg blh mnyebabkan window xblh boot,error dan sbgainya

k tu sje..sbrg komen n pertanyaan bleh dikemukan kt facebook or komen kat bwh k..

hari ini kita tolong orang, esok orang tolong kita

TERIMA KASIH

11 comments:

syam said...

(nk promote)
download la software ni...
http://tinyurl.com/2bp96yx

syam said...

(nk promote)
download la software ni...
yg ni versi 2.1
http://bit.ly/9vk6gx

nurainamir said...

klo laptop yg kne virus camna tu???camna nk bersihkan balik?? ni sume utk bersihkan pendrive je kan?? camna ??? wink3~

sliver said...

syam:
tq..kalo berkesan nnt sy promote utk warga uum k..
thnx 4 sharing...

nurainamir:
utk laptop just create 1 lg user baru
administrator pnye..
log off msuk yg user bru tu..
backup file user lame
n then just delete user lame yg ade virus tu
insyallah settle..

sliver said...

syam..shortcut remover tu berkesan..thnx for sharing..nnt tlg promote k..gud job bro...

atinzah said...

sbb apa tak bleh donlot...keluar pautan ini tidak sah..

sliver said...

boleh cuba di update blog
pemusnah virus shortcut

http://poketsliver.blogspot.com/2010/11/pemusnah-virus-shortcut.html

mazri bin yaakob said...

http://www.eukhost.com/forums/f15/unhidden-files-thats-have-been-hidden-virus-2301/

ni cara paling senang

sasa said...

thanx a lot!seb baek da blh bukak sume file.lega hati kami.blh tgk muvi puas2 mlm ni.

sliver said...

en.mazri senang tapi xsesuai utk kebykkn pengguna..sbb nnt diorg akn pning..

cre yg pling sng bg sy gne tool virus shorcut remover..thnx 4 info k..

sliver said...

welcome sasa